Projektas „Europe for solidarity in Ukraine“

2023 m. sausio 10-15 dienomis IV kl. gimnazistai Gerda Kapočiūtė ir Edvardas Ernestas Chudiajevas kartu su mokytoja Jelena Piragiene ir dar dviem ukrainietėmis, šiuo metu gyvenančiomis Ukmergėje, keliavo į Vengriją, kur vyko Erasmus+ projekto „Europe for solidarity in Ukraine“ dalyvių susitikimas. Jame dalyvavo jaunuoliai nuo 18 iki 35 metų iš septynių Europos šalių: Portugalijos, Italijos, Moldovos, Rumunijos, Vengrijos ir Lietuvos. Projekto tikslas –susipažinti su Europos jaunimo organizacijų veikla, aptarti ir pasidalinti patirtimi dėl ukrainiečių integravimo į Europos jaunimo organizacijų veiklą, kasdienį gyvenimą. Visi projekto dalyviai pristatė savo šalis ir diskutavo apie Europos jaunimo strategiją. Gimnazistai papasakojo apie Lietuvą, Antano Smetonos gimnaziją ir jaunimo organizacijas, veikiančias Lietuvoje. Ši diena buvo labai turininga, nes tą pačią dieną projekto dalyviai vyko į ekskursiją po Taro miestelį: aplankė senąją miestelio bažnyčią, pilies griuvėsius, Budos parką ir dalyvavo tarptautinėje šalių vakarienėje, kurios metu visi pasakojo apie savo šalies nacionalinius patiekalus bei vaišino kitus projekto dalyvius.

Trečiąją projekto dieną ukmergiškiai keliavo į Holoko kaimelį, kuris yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Jame projekto dalyviai susitiko su šalia Holoko kaimelio esančio miestelio meru ir diskutavo apie Ukrainos piliečius, apie karo pabėgėlius ir kaip šiuo metu Europos šalys bei jose veikiančios organizacijos padeda jiems bei įtraukia juos į įvairias veiklas.

Ketvirtąją dieną projekto dalyviai vyko į ekskursiją po Vengrijos sostinę Budapeštą, kurios metu aplankė nuostabaus grožio Matiaso bažnyčią, apžvalgos aikštelę iš kurios galima matyti kitoje Dunojaus pusėje esančius Parlamento rūmus ir Pešto miesto dalies panoramą. Vėliau praėjome pro įspūdingo grožio ir dydžio Budos pilį, kurioje šiuo metu yra įsikūrusi Vengrijos nacionalinė galerija ir Budapešto istorijos muziejus. Taip pat aplankėme vadinamąją herojų aikštę ir plaukėme Dunojaus upe, kad galėtume pamatyti abi Budapešto miesto dalis, tiek Budą, tiek Peštą, sutemus. Vaizdas buvo įspūdingas.

Paskutinėmis projekto dienomis dalyviai pateikė rekomendacijas ir įžvalgas dėl Europos jaunimo organizacijų veiklos strategijos, atsižvelgiant į dabartinę politinę situaciją, vyko nuveiktų darbų aptarimai ir dalyviai susitarė dėl tolimesnio bendradarbiavimo galimybių.

Apibendrinus projekto veiklas ir potyrius, galime teigti, kad projektas „Europe for solidarity in Ukraine“ gimnazistams suteikė ne tik nepamirštamų įspūdžių, naujų draugų, bet ir žinių apie Europos jaunimo organizacijų veiklas, ukrainiečių integravimą, skirtingų Europos šalių kultūrą, kulinarinį paveldą. Leido pajausti ne tik šalių panašumus, bet ir skirtumus, suprasti, kokia vis dėlto yra unikali kiekviena šalis, kokios skirtingos jaunimo organizacijos yra Europos šalyse. Svarbus aspektas yra tai, kad šiuo metu Europoje visi yra susivieniję dėl bendro tikslo – padėti Ukrainos piliečiams sunkiu laikotarpiu.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos