Praktinio verslumo ugdymo programa „AcceleratorX“

„Lietuvos Junior Achievement“ kasmet skatina moksleivius kurti savo pirmąsias bendroves, išbandyti verslą ir pamėginti savo produktą ar paslaugą parduoti realioje rinkoje. Šiemet dėka verslumo ir eksporto plėtros agentūros „Versli Lietuva“ iniciatyvos, verslumo ugdymo programa „AcceleratorX“ įjungė dar aukštesnę pavarą – jau apmokyta daugiau nei 70 naujų mokytojų, prisijungė daugiau nei 40 naujų mokyklų ir tikimasi, jog po kelių mėnesių net 3000 moksleivių bus įsitraukę į savo šviežio verslo rūpesčius ir pirmąsias antreprenerystės patirtis.

„Lietuvos Junior Achievement“ projekto vadovė Loreta Eimontaitė sako, jog organizacija siekia sisteminio pokyčio, kad verslumo būtų mokoma kiekvienoje mokykloje ir klasėje, kad kiekvienas moksleivis galėtų įkurti savo bendrovę: identifikuoti problemą, kurti produktą, įgyvendinti marketingo planą ir galiausiai tą produktą parduoti. „AcceleratorX“ programos metu moksleiviai praeina visą verslo kūrimo ciklą, įgaudami praktinių verslumo įgūdžių bei drąsos įgyvendinti savo verslo idėjas.

„Retoriškai klausiu, kaip užauginti laimingą žmogų? Leisti jam veikti, pačiam. Kuo daugiau mokyklų įsitrauks į šią programą, tuo daugiau jų matys poveikį: kaip moksleiviai tobulėja, vis labiau pasitiki savo galia veikti, kaip kinta jų mokymosi rezultatai ir svarbiausia atrandama prasmė, kodėl svarbu mokytis matematikos, lietuvių, chemijos ar kitų dalykų, nes jie pritaikomi praktikoje, realiame gyvenime kuriant savo pirmuosius startuolius. Kartu auginame Lietuvoje jaunimą ateičiai, suteikdami taip svarbių 21 a. kompetencijų – kritinio mąstymo, kūrybingumo, finansinio raštingumo, savarankiškumo. Siekiame, kad mokyklos virstų tikrais verslumo inkubatoriais!“ – sako „Lietuvos Junior Achievement“ vadovė Andželika Rusteikienė.

Šiuo metu prie „AcceleratorX“ programos prisijungė 45 naujos mokyklos, tarp kurių ir Ukmergės Antano Smetonos gimnazija. Rugpjūčio 18-20 dienomis Kaune vyko mokymai, kurių metu patyrę verslumo ugdymo pedagogai dalinosi patirtimi su naujai prisijungusiais pedagogais ir pasakojo apie savo moksleivių įkurtas bendroves bei kokius iššūkius jiems tenka spręsti. O tam, kad mokytojai geriau suprastų mentorystės tikslą ir teikiamą naudą kuriant bei įgyvendinant verslo idėjas, konsultacijas teikė verslo mentoriai.

Ateityje numatoma taip pat rengti verslumo inovacijų stovyklas moksleiviams, susitikimus, konsultuoti dalyvaujančias mokyklas ir suteikti moksleiviams patyrusius mentorius iš tos srities, kurioje jie apsispręs kurti savo jaunąją bendrovę.

„Mokykla – puiki terpė, kurioje ne tik moksleiviai, bet ir mokytojai gali įgyti naujų žinių ir  eksperimentuoti. Norėdami, jog mokiniai dar mokyklos suole turėtų visas sąlygas mokytis verslumo, turime atsigręžti į mokytojus ir pasirūpinti, kad pirmiausia jie pasimatuotų verslininko batus. Ši „AcceleratorX“ programa suteikia neįkainojamą verslo vystymo patirtį nuo nulio“, – teigia Daina Kleponė, „Versli Lietuva“ generalinė direktorė.

Pedagogų mokymuose, kuriuos vedė verslo mentoriai, praktikai, mokytojai turėjo savarankiškai įsivertinti, kur į šiuo metu vykdomas veiklas būtų galima integruoti verslumo ugdymą. Patys mokytojai, vos per 3 dienas, mokymų metu vardijo egzistuojančias problemas ir ieškojo joms sprendimų – kokių turės kaštų, iš ko juos padengs, kokias pritrauks investicijas, kaip jų verslo idėja pasieks klientą. Visas tris mokymų dienas vainikavo mugė, kurioje mokytojai pristatė savo produktus ir idėjas.

Mokyklose turi būti ugdomi tie įgūdžiai, kurie bus svarbūs visą gyvenimą. Tikimės, kad dalyvaudami praktinio verslumo ugdymo programoje Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos mokiniai įgis ne tik verslumo ir finansinio raštingumo kompetencijų, bet taip pat lavins lyderystės ir bendradarbiavimo įgūdžius, kritinį mąstymą, kūrybiškumą, atsakomybę, stiprins sprendimų priėmimo, komunikavimo, pažinimo, socialinę kompetencijas.

Autorius:
Lietuvos Junior Achievement/Justina Požerskienė

Nuotraukos:
JA Lietuva

Nepamirškite padėkoti autoriui