Erasmus+ programos projektas „Weblangues“

Erasmus+ programos projektas „Weblangues“

Nuo 2019 m. gimnazijoje vykdomas Erasmus+ projektas „Weblangues“ („Išmokime kalbų, kurdami internetinį puslapį“), kuriame dalyvauja trys Europos Sąjungos mokyklos: Italijos Sicilijos Agridžento IPSCEOA GALLO  profesinė mokykla, Rumunijos Dorohoi Regina Maria Licėjus ir  mūsų gimnazija.

Lapkričio 29 d. į gimnaziją atvyko svečiai iš Rumunijos Dorohoi Regina Maria Licėjaus. Partneriai iš Italijos Sicilijos Agridžento IPSCEOA GALLO  profesinės mokyklos veiklose dalyvauja nuotoliniu būdu, nes dėl lėktuvų skrydžių vėlavimo jie iš pusiaukelės turėjo grįžti namo.

Nuo pirmų susitikimo akimirkų džiaugiamės nuoširdžių projekto dalyvių bendravimu ir įtraukiančiomis veiklomis.

Dėkojame projekto gimnazijoje koordinatorei -  prancūzų kalbos mokytoja Alma Kubrakovienė. 

PROJEKTO „WEBLANGUES“ DIENORAŠTIS

Pirmadienis. 2021-11-29

Po svečių sutiktuvių, dalyvių prisistatymo gimnazijoje svečius priėmė Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas.

Antradienis. 2021-11-30

“Po linksmų pažintuvių – prie numatytų projekto veiklų“, - taip galima apibūdinti projekte dalyvaujančių komandų antradienio darbotvarkę. Nuo ankstyvo ryto gimnazijoje jaudulys, mat neatvykusi italų komanda jungiasi prie projekto veiklų virtualiai.

Iššūkis nemenkas, nes, visų pirma, reikia supažindinti svečius su į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą įtrauktais Lietuvos objektais. Visų pirma, sutartinėmis. Kaip pavyks mokytojai Jūratei su gimnazistais mokyti svečius dainuoti sutartines? Galime neabejoti – puikiai. Nuoširdumas, šypsenos tirpdo nerimą - viskas pavyksta puikiai.

Vėliau veiklos persikelia į skaityklą. Visi žiūri filmą apie Lietuvą, nes gimnazistai parengė žaidimą Kahoot apie mūsų šalį. Filmas ir, be abejo, draugystė padėjo rasti teisingus atsakymus.

Po pietų aktų salė dundėjo nuo smagių šokių: rumunai mokė savo liaudies šokių ir žaidimų mūsų gimnazistus. O mokytoja Lina kartu su mokiniais visus projekto dalyvius mokė šokti bendrą draugystės šokį pagal ZAZ dainą „ Je veux“.

Vakarop gimnazijos komanda parengė ir pristatė vaizdo pasakojimą apie kitus UNESCO kultūros paveldo objektus. Kai kuriuos jų projekto dalyviai aplankys gyvai.

Reikia pasidžiaugti, kad svečiai iš Rumunijos ir kai kuriose pamokose sudalyvavo, ir visai gerai kontrolinius parašė. Daug gerų emocijų gimnazistams ir svečiams mūsų gimnazijoje. O kokie smagūs vakariniai pasivaikščiojimai mūsų mieste...

Trečiadienis. 2021-12-01

Gimnazijoje vykdomo ERASMUS + projekto tikslas – yra susipažinti su trijų šalių – Italijos, Lietuvos, Rumunijos – UNESCO saugomais nematerialaus kultūros paveldo objektais, mokytis prancūzų kalbos bendradarbiaujant ir kartu kuriant internetinį puslapį su įvairių gebėjimų bendraamžiais.

Taigi trečiadienis – išvyka į Vilnių. Kaip teigia Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, „Vilniaus istorinis centras – unikalus viduramžiais susiformavusio miesto pavyzdys, kuriame vyko stipri Rytų ir Vakarų kultūrų sąveika, kelis šimtmečius dariusi įtaką politikos, architektūros, kultūros ir mokslo raidai didelėje Rytų Europos dalyje“. Tad abi projekto dalyvių komandos, lydimos mokytojų ir gidų, vaikštinėjo po senamiestį, mėgavosi pasakojimais ir vaizdais. Be to, apsilankė Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje, Katedroje, Užupio respublikoje  

Naujai atrastas ir šventiškai pasipuošęs Vilnius, kur dera istorija ir nūdiena, paliko didelį įspūdį visiems dalyviams.

Ketvirtadienis. 2021-12-02.

Ketvirtadienio veiklos buvo skirtos prancūzų kalbos įgūdžiams tobulinti ir  bendradarbiavimui  stiprinti. Nuo pat ryto skaitykloje visos komandos klausėsi ir  analizavo prancūzų kalba atliekamos dainos (vert.„Rašome ant sienų“) tekstą. Išanalizavę pasiskirstė grupėmis (italai dirbo virtualiai) ir kūrė dainos vizualią interpretaciją. Darbas mišriose grupėse sekėsi puikiai. Pasinaudoję dėlionės principu savo sukurtas  interpretacijas mokiniai perkėlė ant sienos, esančios gimnazijos III aukšte,   mokinių poilsio zonoje.

Vėliau projekto dalyviai, vadovaujami mokytojos Jūratės, mokėsi šią dainą dainuoti. Nors dainos žodžių atmintinai ir nepavyko išmokti, bet  vakare, tautinės vakaronės metu, ji nuskambėjo labai gerai. Beje, vakaronės metu, kartu su  dainų ansambliu, foklorinių šokių kolektyvais,  svečiai mokėsi dainuoti  sutartinę, mokėsi ir mokė vieni kitus šokti tautinius šokius. Pailsę ragavo mokytojos Elvyros paruoštus senovinius valgius. Ir ko tik ten nebuvo – ir sūrio, ir medaus, ir dešros, ir lašinių- stalas lūžo nuo vaišių gausos.

Kviečiame pasimėgauti vakaronės akimirkomis

Penktadienis. 2021-12-03

Penktadienį komandos tęsė pažintį su Lietuvos UNESCO nematerialaus paveldo objektais. Važiuodami į Vilnių aplankė Kernavę (2004 m. įtraukta į UNESCO sąrašą), kur stūkso penki piliakalniai. Buvo šaltoka, bet atsirado drąsuolių, kurie narsiai užkopė ant aukščiausiojo piliakalnio. Visi aplankė muziejų, susipažino su unikaliais archeologiniais eksponatais.  Svečiai buvo sužavėti mūsų sostine Vilniumi: pasivaikščiojo senamiestį, klausė gido pasakojimo apie Katedrą, kopė į Gedimino pilį. Džiugu, kad laisvu laiku mūsų gimnazistai supažindino svečius su  Vilniaus Užupiu, kartu vaikštinėjo šventėms papuoštomis gatvelėmis, vaišino svečius skanumynais, padėjo nusipirkti suvenyrų. O išvykos pabaigoje – Trakai. Nors jie yra įtraukti tik į preliminarųjį pasaulio paveldo sąrašą, bet Trakų istorinis nacionalinis parkas, paragauti totorių nacionaliniai patiekalai neliko be dėmesio...

Daug įspūdžių patyrė mūsų gimnazistai ir svečiai. Ačiū visiems už nuoširdumą, geranoriškumą, kūrybingumą ir supratimą. Už draugystę. Taigi, projektas baigėsi, tačiau draugystė, užsimezgusi tarp skirtingų šalių mokinių, tikėkimės, liks ilgai.

Keletas akimirkų iš ekskursijos

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos