Erasmus + projekto „Weblangues“ dalyvių susitikimas Rumunijoje

  • Paskelbė : Adolfas Girdžiūna
  • Paskelbta: 2022-06-08
  • Kategorija: Renginiai

2019 m. startavo  ERASMUS + projektas „Weblangues“, kuriame dalyvavo trys  Europos Sąjungos mokyklos: Italijos IPSCEOA GALLO  profesinė mokykla, ruošianti turizmo, viešbučių ir restoranų darbuotojus, įsikūrusi  Sicilijos  Agridžento mieste, Rumunijos Dorohoi miesto Regina Maria Licėjus, turintis bendrąjį ir technologinį  skyrius, ir Lietuvos - Ukmergės Antano Smetonos gimnazija. Projekto tikslas -  susipažinti su trijų šalių – Italijos, Lietuvos, Rumunijos –  UNESCO saugomais nematerialaus  kultūros paveldo objektais, mokytis prancūzų kalbos bendradarbiaujant ir  kartu kuriant  internetinį puslapį. Pirmasis susitikimas vyko 2019 m.Italijoje, Agridžento mieste, antrasis -2021m. Ukmergėje, trečiasis – šių metų gegužę Rumunijoje.

Tad 12 Antano Smetonos gimnazijos mokinių, lydimi direktoriaus Adolfo Girdžiūnos, projekto koordinatorės  Almos Kubrakovienės ir mokytojos Elvyros Kriaučiūnienės nuvykome į Rumunijos Dorohoi Regina Maria Licėjų dalyvauti baigiamajame projekto susitikime, kurio tema - sveika mityba, aktyvi gyvensena, tradiciniai patiekalai.

Per penkias dienas Dorohoi mieste dalyvavome įvairiose veiklose. Buvome parengę filmuką, kuriame pristatėme Lietuvos tradicinius patiekalus ir produktus, kurie yra įtraukti į specialią geografinę nuorodą. Šiame filmuke demonstravome, kaip patys atrinkome produktus (juos klasifikavome maisto piramidėje), gaminome lietuviškus patiekalus. Be to, parengėme Kahoot žaidimą, kad projekto draugai  galėtų pasitikrinti įgytas žinias apie lietuvių nacionalinę virtuvę. Žinoma, susipažinome su projekte dalyvaujančių šalių tradiciniais patiekalais, dalyvaudami  jų pristatymuose. Beveik kiekvieną dieną vyko smagūs pažintiniai užsiėmimai lauke - šokiai, komandiniai žaidimai, estafetės. Labiausiai įtraukianti veikla -lobių paieškos  miestelyje.  Tai buvo proga artimiau susipažinti su projekto dalyviais ir apžiūrėti Dorohoi miestą. Kitą  dieną turėjome labai smagią ir jaukią popietę, kuomet  ragavome visų trijų šalių nacionalinius produktus ir patiekalus. Ypač patiko itališkas pistacijų pyragas ir sūriai bei cozonac – rumuniška saldi duona, polenta (dar kitaip vadinama mamalyga) – kukurūzų košė. Mūsų draugus sužavėjo lietuviškas šakotis, džiugo sūris, skilandis ir kastinys.

Trečiadienį vykome į ekskursiją į Jasi, Rumunijos Moldavijos regiono sostinę. Tai trečias pagal dydį miestas šioje šalyje kupinas daug įspūdingų pastatų. Vienas - tai Palatul Culturii - įspūdingo grožio ir  gotikinio stiliaus rūmai.

Ketvirtadienis buvo aktyvi diena: šokome aerobinius šokius, sportavome. Vakare  vyko Erasmus + projekto  atsisveikinimo vakaras, kadangi italų komanda turėjo penktadienį išvykti. Šventė vyko restorane, kuriame pavakarieniavome, šokome ne tik tradicinius šokius, bet ir pagal didžėjaus parinktą muziką, dainavome karaokė. Kaip smagu buvo visiems drauge dainuoti rumuniškas, itališkas ir lietuviškas dainas.  Tikras atradimas - italų mokytojo pasirodymas: jis sužavėjo dainuodamas visiems gerai žinomas itališkas dainas, o vakarą užbaigė mūsų Karolio, Miglės bei Normanto pasirodymas ir didelis tortas. Buvo šaunu!

Šeštadienį didžiąją dienos dalį praleidome autobuse. Važiavome į Transilvaniją ir Brano pilį. Pakeliui gražėjomės kalnuotu kraštovaizdžiu su apsnigtomis kalnų viršūnėmis, kiek nuolaidesniais žaliais kalvų šlaitais, kuriose ganėsi karvės. Atvažiavome jau vėlų vakarą, viešbučio šeimininkai mus pasitiko svetingai. Apsistojome viešbutyje ant kalno, tad atsivėrė puikus vaizdas. Gamtos apsupty pailsėję aplankėme garsiąją Brano pilį ir pajudėjome link namų.

Apibendrinus trejų metų projekto veiklas ir potyrius, galime teigti, kad šis projektas “Weblangues” mūsų mokiniams suteikė ne tik neišdildomų įspūdžių, naujų draugų, bet ir žinių apie skirtingų Europos Sąjungos šalių kultūrą, kulinarinį paveldą, leido pajausti  ne tik skirtumus, bet ir panašumus, suprasti, kaip svarbu pažinti vieni kitus, kaip svarbu puoselėti tarpusavo ryšius.

Erasmus + projekto grupės informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos