VDU Azijos studijų savaitė

  • Paskelbė : Adolfas Girdžiūna
  • Paskelbta: 2022-05-03
  • Kategorija: Renginiai

Jau trečius metus tęsiasi draugystė tarp gimnazijos ir VDU Azijos studijų centro. Balandžio 25-29 dienomis Vytauto Didžiojo universitete vyko Azijos studijų savaitė. Tai renginių ciklas, skirtas suburti visus Azijos regiono gerbėjus. Kultūros mugėje dalyvavo studentų klubai „Wu Wei“, „Hashi“ ir „Hallyu“, Japonijos ambasados Lietuvoje atstovai, Karaliaus Sedžiongo instituto Kaune, Konfucijaus instituto, „Yugen Tea“, „Kuro Neko“, “Kinų kalbos ir kultūros centro“ atstovai.

Rusų kalbos mokytoja Snaiguolė Pocienė, besidomintiems kitomis kultūromis, pasiūlė vykti į kaligrafijos dirbtuves. Nuvykus į Azijos studijų centrą mokinių grupę pasitiko buvusi gimnazistė, dabar studijuojanti korėjiečių kalbą, Tėja Vizbarkaitė. Ji nuvedė mokinius  į kaligrafijos dirbtuves, kur  jie išbandė rytietiškos kaligrafijos meną. Kinų kalbos kultūros namų atstovė Ieva supažindino su kaligrafinio rašymo istorija ir kitomis subtilybėmis. Mokiniai sužinojo, kad kiniškų rašmenų kaligrafijai reikia apvalaus teptuko (su ožkos šeriais), ryžių popieriaus (iš ryžio augalo, o ne iš kruopos), veltininio kilimėlio, svarelių, kad prilaikytų popieriaus lapo kampus, rašalo (mo). Taip pat Ieva paaiškino nuo ko reikia pradėti rašyti hierogrifą (hànzì). Pasirodo, tai nėra labai sunku, kai žinai rašymo eiliškumą. Moksleiviai gavo rašymo priemones ir išbandė save kaligrafijoje. Kiekvienas parašė kinietiškai frazę „Dovanoti žmogui rožę – rankoje lieka geras kvapas“. Sekėsi gana neblogai (galite pamatyti nuotraukose). Labai svarbu parašius uždėti anspaudą! Dalyviams tai buvo unikali patirtis, kurios metu jie turėjo progą prisiliesti prie istorinio Rytų Azijos kultūrų paveldo.

Vėliau gimnazistai dalyvavo kultūrų mugėje, kuri vyko universiteto erdvėse: matavosi korėjietiškais tautiniais drabužiais bei japonišku kimono, skanavo ypatingos arbatos bei saldumynų, gavo savo vardus, užrašytus korėjietiškai ir japoniškai, taip pat pamatė bejausmį piešimo robotą.

Dalyviams tai buvo unikali patirtis, kurios metu jie turėjo progą prisiliesti prie istorinio Rytų Azijos kultūrų paveldo.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos